Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ : ΤΕΧΝΗ-ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ


ΕΛΑΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Ν. Ψιλάκης  (σελ. 432)


Το βιβλίο πραγματεύεται το ρόλο των στεφάνων και των κλάδων της ελιάς στη λατρεία, στην καθημερινή ζωή και τους αγώνες και παράλληλα επεκτείνεται στη μελέτη της ίδιας της ελιάς ως δέντρου που χαρακτηρίζει το ελληνικό και το ευρύτερο μεσογειακό περιβάλλον. Προβάλλει το ρόλο του πιο αντιπροσωπευτικού δέντρου της ελληνικής χλωρίδας στον ελληνικό πολιτισμό, την αρχαία θρησκεία, όπως εκφράζεται με το συμβολικό ρόλο του στεφάνου, σε συνδυασμό με το αθλητικό ιδεώδες. Απολαύστε τις φωτογραφίες του !


ΛΟΥΒΡΟ, Εκδόσεις Ελευθερουδάκη  (σελ. 626)


Από την Αφροδίτη της Μήλου της αρχαιότητας στη διάσημη Μόνα Λίζα και τον Πιερότο του Watteau... Κανένα άλλο μουσείο στον κόσμο δεν κατέχει τέτοια εκπληκτική ποικιλία έργων τέχνης από διαφορετικές εποχές και χώρες. Εκτός από λεπτομερείς περιγραφές όλων των σημαντικών έργων τέχνης, αυτός ο οδηγός προσφέρει επίσης έγκυρες πληροφορίες για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του Λούβρου. Είναι εύχρηστος και κατατοπιστικός, με περισσότερες από εξακόσιες έγχρωμες φωτογραφίες, εικονογραφημένους χάρτες και κατόψεις.


ΑΙΓΥΠΤΟΣ, Εκδόσεις Ελευθερουδάκη  (σελ. 608)


Με επίκεντρο τη συναρπαστική ιστορία και τα ιστορικά μνημεία της Αρχαίας Αιγύπτου, ο άμεσος συνδυασμός εικονογράφησης και κειμένου αποδίδει με σωστό τρόπο τους αρχαιολογικούς χώρους και τα έργα τέχνης τους, επιτρέποντας στη σημασία και στο κάλλος τους να αναδειχθούν με σωστό τρόπο. Ένας μοναδικός θησαυρός πληροφοριών, με περισσότερα από 600 έγχρωμα σχέδια και φωτογραφίες, περίπου 60 χάρτες, κατόψεις αλλά και ένα συνοπτικό χρονολογικό πίνακα που περιέχει 75 εικονογραφημένα λήμματα. Ένα περιεκτικό παράρτημα, που παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες με γρήγορο και εύληπτο τρόπο, αυξάνει τη γεωγραφική δομή του βιβλίου που εκτείνεται από την Αλεξάνδρεια έως το Abu Simbel.


ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ, Κρίστοφερ Χίτσενς  (σελ.      )


Ο συγγραφέας του βιβλίου με μια ψύχραιμη και νηφάλια έκθεση, άξια της πιο γνήσιας βρετανικής παράδοσης, επιχειρεί, και κατορθώνει, νομίζω, να πείσει τον αναγνώστη, ακόμη και τον Βρετανό, ότι ούτε το τυπικό νομικό δικαίωμα είναι έγκυρο, αλλά ούτε, προπάντων, το ηθικό και πνευματικό. Το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση είναι ότι ιστορικές συγκυρίες και πολιτικές σκοπιμότητες πρόσφεραν στον λόρδο Έλγιν την ευκαιρία να πραγματώσει το εγχείρημά του, ενώ η απόχτηση των αρχαίων ελληνικών αριστουργημάτων από το Βρετανικό Μουσείο αποτέλεσε μια πράξη οικονομικής συναλλαγής, όχι ιδιαίτερα αξιέπαινης.


Ο ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, Γεώργιος Σταϊνχάουερ  (σελ.  330)

Υπήρξαν και άλλες, ίσως μεγαλύτερες, μάχες στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Αλλά η μάχη του Μαραθώνα, 2.500 χρόνια πριν, ήταν η πρώτη που έδωσε το πρώτο μεγάλο πλήγμα στην περσική αλαζονεία και μέσα από αυτήν ανδρώθηκε η αθηναϊκή δημοκρατία. Η σημασία της λοιπόν είναι τεράστια. Το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Eurobank EFG αφιέρωσε τη φετινή της έκδοση με τίτλο «Ο Μαραθώνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο» τόσο στο χώρο της μάχης όσο και στα ευρήματα από τον αρχαίο δήμο της Αθήνας. Συγγραφέας, ένας αρχαιολόγος με τεράστια πείρα και υπέροχη πένα, ο Γιώργος Σταϊνχάουερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου